// //
سلامت

کروناویروس چیست؟ و چگونه ویروس کرونای جدید در حال گسترش در سراسر جهان است

کروناویروس (coronavirus) نوعی ویروس شایع است که باعث ایجاد عفونت در بینی، سینوس ها یا قسمت فوقانی گلو می شود. بیشتر کروناویروس ها خطرناک نیستند.

برخی از انواع این ویروس جدی هستند. MERS و SARS انواع کروناویروس هستند که انسان را آلوده می کند. حدود ۸۵۸ نفر در اثر سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) جان خود را از دست داده اند که نخستین بار در سال ۲۰۱۲ در عربستان سعودی و سپس در کشورهای دیگر در خاورمیانه، آفریقا، آسیا و اروپا ظاهر شد.

 در آوریل ۲۰۱۴، اولین آمریکایی به دلیل ابتلا به MERS در ایالت ایندیانا بستری شد و یک مورد دیگر در فلوریدا گزارش شد. این دو شخص تازه از عربستان سعودی برگشته بودند. در ماه مه سال ۲۰۱۵ شیوع MERS در کره اتفاق افتاد که بزرگترین شیوع خارج از شبه جزیره عربستان بود.

در سال ۲۰۰۳، ۷۷۴ نفر در اثر شیوع سندرم حاد تنفسی (SARS) درگذشتند. از سال ۲۰۱۵، دیگر هیچ گزارشی مبنی بر مرگ در اثر SARS گزارش نشد. اما در اوایل ژانویه سال ۲۰۲۰، سازمان بهداشت جهانی نوع جدیدی از این ویروس را شناسایی کرد.

کروناویروس جدید ۲۰۱۹ (۲۰۱۹-nCoV) در چین، از اواخر ماه دسامبر ۲۰۱۹ شایع شد. در اواخر ژانویه، ۳۰۰ مورد تایید شده در چین وجود داشت و تعداد جان باختگان هنوز تک رقمی بود، اما این تعداد در حال افزایش است. با وجود غربالگری و قرنطینه افراد آلوده در فرودگاه، یک مسافر اولین مورد را به ایالات متحده آورد.

غالبا یک کروناویروس باعث بروز علائم عفونت قسمت فوقانی دستگاه تنفسی، مانند پر بودن بینی، سرفه و گلو درد در فرد می شود. شما می توانید این علائم را با استراحت و داروهای بدون نیاز به نسخه درمان کنید. کروناویروس همچنین می تواند باعث عفونت گوش میانی در کودکان شود.

کروناویروس چیست؟

ویروس-کرونا
کروناویروس چیست؟

طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO)، کروناویروس ها از خانواده ویروس هایی هستند که عامل بیماری هایی از سرماخوردگی گرفته تا بیماری های شدیدتر مانند سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) و سندرم حاد تنفسی (SARS) می شوند.

هر دو SARS و MERS به عنوان بیماری ویروسی جانوری طبقه بندی می شوند، به این معنی که اولین بیمارانی که به این ویروس آلوده شده اند این ویروس ها را مستقیما از حیوانات گرفتند. این ویروس در حالی که در میزبان خود (حیوانات) بود، دچار یک سری جهش های ژنتیکی شده است که به آن اجازه می دهد تا در انسان تکثیر یافته و آلودگی ایجاد می کند.  

این ویروس ها بین حیوانات و انسان ها منتقل می شوند. به عنوان مثال، اعتقاد بر این بود كه SARS از گربه های اهلی به انسان و MERS از یک نوع شتر به انسان منتقل شده است.

کروناویروس برای اولین بار در دهه ۱۹۶۰ شناسایی شد، اما منشا آن هنوز مشخص نیست. این ویروس ها نام خود را از شکل تاج مانندشان (کراون= تاج) گرفته اند. گاهی اوقات، اما نه اغلب اوقات، یک نوع کروناویروس می تواند هم حیوانات و هم انسان را آلوده کند.

نوشته مرتبط: شایعات و حقایق مربوط به ویروس کرونا

بیشتر کروناویروس ها به همان شیوه ی ویروس های سرماخوردگی پخش می شوند. آلودگی می تواند از طریق تنفس افراد آلوده، سرفه و عطسه، با دست دادن یا تماس با فرد آلوده یا لمس کردن مواردی مانند دستگیره درب هایی که افراد آلوده دست زده اند، پخش شود.

تقریبا هر کس حداقل یک بار در زندگی خود، به احتمال زیاد در خردسالی، به یک عفونت کروناویروسی مبتلا شده است. در ایالات متحده، کروناویروس بیشتر در پاییز و زمستان شایع است، اما هر کس می تواند در هر زمان با یک عفونت کروناویروس روبرو شود.

اطلاعات زیادی از این ویروس در دسترس نیست، اگرچه انتقال انسان به انسان نیز تایید شده است.

علائم شایع ابتلا به کروناویروس

کروناویروس-1
علائم شایع ابتلا به کروناویروس

طبق WHO، علائم ابتلا به بیشتر کروناویروس ها مانند هر عفونت دیگر قسمت فوقانی دستگاه تنفسی، از جمله آبریزش بینی، سرفه، گلودرد و گاهی تب است. در بیشتر موارد، تشخیص اینکه آیا به كروناویروس آلوده شده اید یا ویروس سرماخوردگی، مانند رینو ویروس، دشوار است.

شما می توانید با یک تست آزمایشگاهی، از جمله کشت مخاط بینی و گلو و آزمایش خون، ویروسی را که موجب ایجاد این علائم شده اند را تشخیص دهید، اما نتایج آزمایش باعث تغییر در نحوه درمان علائم نمی شود. علائم معمولا طی چند روز از بین می روند.

اما اگر در موارد شدیدتر یک عفونت کروناویروس به قسمت تحتانی دستگاه تنفسی مانند ریه منتقل شود، می تواند باعث ایجاد ذات الریه بویژه در افراد مسن، افراد مبتلا به بیماری قلبی یا افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف و حتی مرگ شود.

براساس گزارش ها، دوره انکوباسیون (دوره ای که ویروس رشد می کند و به مرحله ای می رسد که می تواند آلودگی ایجاد کند) کروناویروس ناشناخته است، اما منابع دیگر می گویند که این دوره ممکن است بین ۱۰ تا ۱۴ روز باشد.

نوشته مرتبط: آنفولانزا (آنفلوانزا) – هر آنچه باید در مورد علائم، پیشگیری و درمان بیماری آنفولانزا بدانید

در برابر کروناویروس چه باید کرد؟

هیچ واکسنی برای کروناویروس وجود ندارد. برای جلوگیری از ابتلا به کروناویروس ، همان کارهایی را انجام دهید که برای پیشگیری از سرماخوردگی انجام می دهید:

  • دستان خود را به مدت حداقل ۲۰ ثانیه کاملا با صابون و آب گرم یا با یک ضدعفونی کننده دست الکلی بشویید.
  • دست و انگشتانتان را از چشم، بینی و دهان دور نگه دارید.
  • از تماس نزدیک با افراد آلوده خودداری کنید.

به همان روشی که سرماخوردگی را درمان می کنید، عفونت کوروناویروس را درمان کنید:

  • زیاد استراحت کنید.
  • مایعات بنوشید.
  • برای رفع گلو درد و تب از داروهای بدون نیاز به نسخه پزشک استفاده کنید. اما به کودکان یا نوجوانان زیر ۱۹ سال آسپرین ندهید. به جای آن از ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید.

یک رطوبت ساز یا دستگاه بخور می تواند به سهولت تنفس و تسکین گلو درد و احساس خراش در گلو کمک کند.

اگر بیمار شدید، علائم خود را درمان کرده و در صورت بدتر شدن با پزشک تماس بگیرید.

کروناویروس چقدر کشنده است؟

برخی از کارشناسان می گویند ممکن است به اندازه دیگر انواع کروناویروس ها مانند SARS کشنده نباشد، که در طی شیوع ۲۰۰۲-۲۰۰۳ که منشاء آن نیز از چین بوده، منجر به مرگ نزدیک به ۸۰۰ نفر در سراسر جهان شد.

MERS، که گسترش کمتری داشته است، کشنده تر بود و یک سوم از کسانی که به آن آلوده بودند را کشت.

ویروس کرونای جدید در کجا گزارش شده است؟

آلودگی به ویروس کرونا بیشتر در چین می باشد.

از ۲۴ ژانویه سال ۲۰۲۰، مقامات چینی گفتند که دست کم ۲۵ نفر به دلیل ابتلا به ویروس کرونا جان باخته اند، همه این افراد در استان هوبی که ووهان پایتخت آن است، بودند. این همان جایی است که بیشتر از ۸۳۰ مورد گزارش شده در آن قرار دارند.

به روزرسانی شده در ۹۸/۱۲/۲

تا تاریخ این بروزرسانی تعداد جان باختگان در چین به بیش از ۲۲۰۰ نفر رسیده است.

چه اقداماتی برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا صورت گرفته است؟

در حال حاضر هیچ واکسنی برای درمان ویروس کرونا وجود ندارد. مقامات چین روز پنجشنبه ۱۳۹۸/۱۱/۳ به طور موثری فرودگاه ووهان را متوقف كردند و پروازها و قطارهای خارج از شهر را به حالت تعلیق درآوردند و به ساكنان گفتند كه نمی توانند بدون دلیل خاص و غیر ضروری شهر را ترک كنند.

مقامات چین پیش از آغاز تعطیلات سال جدید خود، زمانی که بسیاری از ۱.۴ میلیارد نفر جمعیت این کشور به داخل و خارج از کشور سفر کنند، تلاش های نظارتی و ضد عفونی را آغاز کرده اند.

نوشته مرتبط: یافتن روش جدید برای جلوگیری از تکثیر ویروس های سرماخوردگی در سلول های انسانی

ویروس کرونا از کجا منشا گرفته است؟

مقامات بهداشتی چین هنوز در تلاشند تا منشا ویروس کرونا را مشخص كنند. به گفته آن ها ویروس کرونا از یک بازار غذاهای دریایی ووهان وارد شده است كه در آنجا حیوانات وحشی (مار) نیز به طور غیرقانونی معامله می شوند. WHO همچنین می گوید که به نظر می رسد یک منبع حیوانی منشا اصلی شیوع این بیماری است.

شواهدی مبنی بر انتقال ویروس از طریق تنفس، از بیمار به بیمار وجود دارد و مقامات چین نیز گفته اند ۱۵ نفر از پرسنل پزشکی در این کشور آلوده شده اند.

متخصصان نگران این موضوع هستند، زیرا این امر نشان می دهد که بیماری بیشتر در حال انتقال می باشد و به دلیل گسترش در بیمارستان ها اغلب می تواند این بیماری همه گیر را تقویت کند.

آیا شیوع ویروس کرونا یک موقعیت اضطراری جهانی است؟

در ابتدا، شیوع ویروس کرونا به عنوان یک وضعیت اضطراری جهانی اعلام نشده بود. Tedros Adhanom، مدیر کل سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده بود: “اضطراری نبودن موقعیت، به دلیل جدی نبودن آن نیست. این یک وضعیت اضطراری در چین است، اما هنوز به یک وضعیت اورژانسی و اضطراری در جهان تبدیل نشده است”.

اما به دلیل گسترش ویروس کرونا به کشورهای دیگر و بالا رفتن آمار مبتلایان و تلفات این ویروس، سازمان بهداشت جهانی در روزهای گذشته، اعلام وضعیت اضطراری جهانی کرده است.

برای بررسی بیشتر این ویروس و اطلاع از چگونگی برخورد در صورت مواجه شدن با آن، پیشنهاد می کنیم تا مطلب زیر را نیز مطالعه کنید.

نوشته مرتبط: بیماری کرونا ویروس ۲۰۱۹ (COVID-19) و پاسخ به سوالات رایج در رابطه با آن

ویتامین C از سرماخوردگی جلوگیری نمی کند. پس چرا از آن استفاده می کنیم؟

منابع

webmd

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *